Personeel en arbeid

Het onderwijs staat onder enorme druk door een toenemend tekort aan docenten en ondersteunende medewerkers. Dit resulteert onder meer in stress die soms leidt tot arbeidsongeschiktheid of zelfs arbeidsconflicten. Kienhuis Legal werkt veel samen met onderwijsinstellingen en de vraagstukken over personeel en arbeid die daarbij komen kijken.

Het arbeidsrecht

Het arbeidsrecht is veelomvattend. Voor zowel de werkgever als de werknemer zijn er veel rechten en plichten waar rekening mee gehouden moet worden. Vanuit het perspectief van werkgever of werknemer kunnen de vragen natuurlijk verschillen. Zo valt te denken aan vraagstukken over de Wet Normering Topinkomens, maar ook over ontslag, flexibele arbeid, disciplinaire maatregelen, het Vervangings- en Participatiefonds en integriteit.

Rechten en plichten

Iedereen die personeel in dienst heeft, krijgt te maken met het arbeidsrecht. In het Burgerlijk Wetboek staat beschreven wat een arbeidsovereenkomst inhoudt en welke regels er gelden voor zowel werkgevers als werknemers. Het draait hier in de praktijk met name om het aannemen van en ontslaan van personeel. Hier zijn veel regels mee gemoeid en het is voor alle betrokkenen belangrijk dat dit juridisch goed geregeld is om (arbeids)conflicten te voorkomen.

Sociale zekerheid en het onderwijs

Iedere school zal met het sociale zekerheidsrecht te maken krijgen. Dit kan bijvoorbeeld gaan over een zieke werknemer of uw eigen ziektemelding (ZW of Wet WIA), verzuim en re-integratie. Maar ook een werknemer met een WW-uitkering, de gevolgen van een ontslag, pensioenvraagstukken of een ziekte- en arbeidsongeschiktheidsregeling.

Eigen risico

Wij begrijpen dat de onderwijsinstelling eigenrisicodrager is voor de WW, Ziektewet en Wet WIA. Hierdoor vergen vragen over een zieke werknemer, of een werknemer waarvan de arbeidsovereenkomst wordt beëindigd, een andere aanpak dan wanneer werkgevers geen eigenrisicodrager zijn. Kienhuis Legal is dan ook ervaren in het beantwoorden van vragen over passende arbeid, nieuwe functies, no-riskpolis, suppletieregelingen, Participatiefonds/Vervangingsfonds en afkoop tegen.

Wat we doen

Onze arbeidsrechtadvocatenstaan onderwijsinstellingen bij met vraagstukken over personeel en arbeid. We begeleiden en adviseren in het geval van arbeidsconflicten, ziekte van werknemers, en functiewijzigingen. Maar ook in het geval van ruimte binnen de formatie, vragen over de cao of arbeidsvoorwaarden,ontslag en disciplinaire maatregelen. In het geval van geschillen kijken we altijd eerst naar alternatieve geschillenbeslechting, waarbij we streven naar een duurzame oplossing. Heeft u hulp nodig? Neem vrijblijvend contact op.

Snel contact

Voor vragen kunt u ons altijd bellen. Of laat hier uw e-mailadres of telefoonnummer achter, dan wij nemen contact met u op.

Uw bericht is succesvol verzonden

Er ging iets mis, probeer het later opnieuw

U bent nog een paar velden vergeten, controleert u deze nog even?

Team Personeel en arbeid

Waar we bij helpen

Op een praktische, efficiënte en begrijpelijke manier, nemen wij juridische obstakels weg.